Resepi Pesamah Daging

Resepi Pesamah Daging | Lauk kenduri orang dulu-dulu yang dah jarang ada kat kenduri masa kini. Begini la lauk orang utara dulu bila ada kenduri kahwin



Resepi Pesamah Daging



Bahan:
1 kg daging - potong 10 ketul
5 sudu besar rempah daging
Segenggam gula merah/ 1 keping gula kabung
1 cawan santan pekat
1 cwn susu cair
2 sudu mkn kerisek
Garam
Air asam jawa secukup rasa


Bahan tumis:-
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - potong panjang nipis
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pandan -simpul
3 tangkai daun kari


Bahan kisar:-
2 labu besar bawang besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
1 sudu teh lada hitam


Cara-caranya:-

1. Daging digaul dengan bahan yang telah dikisar, rempah daging, gula merah dan kerisek. Proses ni org panggil 'awas'...

2. Panaskan minyak masak bersama minyak sapi. Tumiskan bahan tumis tadi sampai wangi dan garing.

3. Masukkan daging yang telah diawas/gaul tadi. Tambah air untuk empukkan daging. Masak hinga daging empuk dan pecah minyak yang akan mengambil masa yang agak lama untuk benar-benar pecah minyak.

4. Bila daging sudah empuk dan pecah minyak, masukkan santan dan susu cair, kemudian air asam jawa dan garam secukup rasa.

5. Kacau dan masak dengan api perlahan hingga pecah minyak dan kuah jadi pekat. Siap.


Post a Comment

Previous Post Next Post