Resipi Kuih Cara Berlauk

Resipi Kuih Cara Berlauk

Resipi Kuih Cara Berlauk
Pix credit Google


Bahan-bahan:-
Tepung gandum, diayak
santan pekat
Garam secukupnya
Serbuk Kunyit
Daun pandan, disimpul


Bahan untuk inti:-
300 gm daging cincang
1 labu bawang besar, dipotong dadu
3 ulas bawang putih, dipotong dadu
3 sudu makan serbuk kari daging
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
Garam secukupnya


Bahan hiasan:-
2 biji cili merah, diracik halus
sedikit daun bawang dan daun ketumbar/sup, diracik halus


Cara Penyediaan:-

  • Masukkan tepung gandum, santan dan garam ke dalam blender. Tiada sukatan yang digunakan hanya berdasarkan agak-agak dan bergantung berapa banyak kita ingin buat. Adunannya mengikut kita membuat lempeng tapi kalau lempeng guna air, yang ini guna santan dan letakkan serbuk kunyit.  Kalau nampak pekat, tambah sedikit air.


  • Cara membuat inti:- Untuk membuat inti, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.  Perapkan daging cincang dengan rempah kari seketika. Bila tumisan bawang sudah kuning, masukkan daging yang telah diperap dengan rempah tadi. Kacau dan biarkan daging masak sempurna dan masukkan garam secukup rasa.

  • Cara membuat kuih cara : Panaskan acuan, oleskan dengan minyak menggunakan daun pandan.  Tuangkan adunan tepung ke dalam acuan dan taburkan inti daging dan bahan hiasan dalam 2 sudu kecil.  Masak dengan api sederhana dalam 10 minit akan masak dengan sempurna.



2 Comments

Previous Post Next Post