Resepi Paru Berlada

Resepi Paru Berlada

Resepi Paru Berlada
gambar sumber Google



Bahan-bahan 

300 gm paru (direbus dan dihiris)

150 gm cili merah (dikisar halus)

50 gm cili hijau (dikisar halus)

50 gm bawang merah

30 gm halia (dikisar)

30 gm serai (dikisar)

20 gm lengkuas (dikisar)

20 gm bawang putih dikisar)

1 biji tomato 

10 gm belacan

1/2 cawan air asam

1/2 cawan minyak

1/2 cawan santan

garam dan gula secukupnya


Cara membuatnya:

  1. Paru digoreng hingga garing
  2. Panaskan minyak dan tumiskan belacan hingga naik baunya. Kemudian masukkan semua bahan yang dikisar 
  3. Kacau dengan perlahan dengan api yang sederhana besarnya hingga benar-benar naik minyak
  4. Kmudian masukkan air asam dan santan dan kacau seperti langkah di atas
  5. Apabila minyak mulai naik, masukkan garam dan gula juga paru goreng tadi
  6. Ratakan sebentar hingga molek dan siap untuk dihidangkan

Sumber : MW Sajian Selera / Masakan ala India / Hotel Concorde Shah Alam

Post a Comment

Previous Post Next Post