Resepi Paru Berlada
Resepi Paru Berlada gambar sumber Google |
Bahan-bahan
300 gm paru (direbus dan dihiris)
150 gm cili merah (dikisar halus)
50 gm cili hijau (dikisar halus)
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm serai (dikisar)
20 gm lengkuas (dikisar)
20 gm bawang putih dikisar)
1 biji tomato
10 gm belacan
1/2 cawan air asam
1/2 cawan minyak
1/2 cawan santan
garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya:
- Paru digoreng hingga garing
- Panaskan minyak dan tumiskan belacan hingga naik baunya. Kemudian masukkan semua bahan yang dikisar
- Kacau dengan perlahan dengan api yang sederhana besarnya hingga benar-benar naik minyak
- Kmudian masukkan air asam dan santan dan kacau seperti langkah di atas
- Apabila minyak mulai naik, masukkan garam dan gula juga paru goreng tadi
- Ratakan sebentar hingga molek dan siap untuk dihidangkan
Sumber : MW Sajian Selera / Masakan ala India / Hotel Concorde Shah Alam
Tags:
Lauk-Pauk