Resepi Udang Masak Hijau

Resepi Udang Masak Hijau

kredit Google


Bahan-bahan

1 kg udang harimau (siang dan dibelah belakangnya)

150 gram bawang merah (dikisar)

70 gram halia (dikisar)

3 batang serai (dikisar)

1 inci lengkuas (dikisar)

100 gram cili hijau (dikisar)

70 gram cili padi (dikisar)

50 gram daun sup (dikisar bersama akarnya)

50 gram daun ketumbar (dikisar bersama akarnya)

2 keping asam keeping 

1 sudu the serbuk kunyit

½ sudu teh udang kering

2 sudu teh buah keras

1 biji limau purut (diparut kulitnya sahaja)

2 cawan minyak

3 cawan santan

Garam dan gula secukup rasa


Cara membuat :


1. Goreng udang dengan minyak yang panas dan kemudian toskan

2. Bahan-bahan yang dikisar ditumis sehingga naik bau dan garing

3. Kemudian masukkan serbuk kunyit, udang kering, otak udang, dan santan.

4. Kecilkan apinya dan kacau perlahan-lahan hingga mendidih

5. Masukkan adam keeping, buah keras, dan kulit limau purut yang diparut tadi

6. Masukkan garam dan gula seterusnya udang yang digoreng tadai

7. Kacau sebentar dan hiding.

Post a Comment

Previous Post Next Post