Resepi Acar Ikan Masin

Resepi Acar Ikan Masin



Bahan-bahan

Ikan masin ~200gm (ikan talang/ kurau/ malong)- rendam dulu sekejap untuk hilangkan lebihan masin

Lobak asin ~100gm potong kecil2

Bawang merah 8 biji

Bawang putih 5 ulas

Halia dihiris memanjang

Cili padi 20 biji

Kismis (raisin)


Saya juga tambah (optional):

Buah pala kering

Jeruk buah salak


Bhn blend:

2 biji bawang besar

4 ulas bawang putih

Cili kering yg sudah diblend, dalam 3 sudu besar

1 sudu besar serbuk kari daging

Cuka 1 1/2 cawan

Gula 1 1/2 cawan 

Garam jika perlu

Cara2nya:

1. Rendamkan bawang merah, bawang putih (kedua2nya dibelah 2 atau 3) dan halia (hiris memanjang)- didalam cuka (saya tak tambah air didalam . Biarkan.


2. Sementara itu, gorengkan ikan masin yg telah direndam dan ditoskan. Goreng sehingga garing sedikit. Dan angkat.


3. Dengan minyak yg sama, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili boh yg telah diblendkan kesemuanya sehingga naik minyak.


4. Masukkan 1 sudu besar serbuk kari daging dan tumiskan lagi sehingga naik minyak.


5. Setelah naik minyak, masukkan bahan2 yg telah direndam dengan cuka tadi. Masukkan cuka2 sekali dengan bahan rendaman tadi.


6. Imbangkan masam cuka dengan gula (saya gunakan gula merah, gula putih pun boleh) 


7. Setelah itu masukkan cili padi, kismis dan lobak asin dan kacau2 sebentar dan masukkan sekali ikan masin. Kacau2 dengan api perlahan sehingga pekat dan likat. 


8. Akhir sekali, perasakan garam (jika perlu), manis gula dan kemasaman cuka lauk ini.


Kredit resepi : Ereen Hadi 

https://www.facebook.com/Resepiisteriviral/posts/resepi-acar-ikan-masinalhamdulillah-siap-sudah-masak-acar-ikan-masin-ni-kalau-na/308069613345310/

Post a Comment

Previous Post Next Post